Sundial La Bonne Nuit @Midelis

Nita saapui kesäkuussa 2019 Chicagosta Sundial kennelistä Joyce Appelin huomasta. Hän on karvallinen AHT ja tuo ripauksen uutta verta Suomeen kantaen rottaterrierilinjaa sukutaulussaan.

Kaunotar painaa reilu 10 kg ja n. 38cm korkea. On  reipas, kiltti neiti. Haluaa olla kaikessa mukana. On hyvin leikkisä, viisas sekä viekas, motivoitunut ja oppivainen sekä helppo kouluttaa. Vieraita ensin haukkuu mutta lämpenee niillekkin nopeasti. Omalle ihmiselleen  uskollinen ja siihen kiintyvä.

Harrastaa agilitya ahkerasti.

Viettiä vieheeseenkin radalla löytyy vaikka se mamma on sitten jahtausmatkan loppuessa se kaikista ihanin joka luokse heti juostaan :D

Valitetavasti Nita on pois jalostuskäytöstä sillä hänellä on ajoittasta pään vapinaa. Samanlaista joka on todettu Aistissa Idiopaattiseksi pään tärinäksi aikaisemmalla rottaterrieri tuonnillani Mickeyllä (Indigo IGO Thunderstruck @Midelis) Nämä tapaukset ovat täällä ensimmäisiä. Yhteistyössä koirien kasvattajien kanssa asiaa selvitellään  myös.

Idiopaattista pääntärinää  (Idiopatic head tremors) ei ole tieteellisesti tutkittu vielä kovin hyvinja siitä löytyy vain muutamia artikkeleita. Hannes Lohella on siitä meneillään tutkimusprojekti.

Idiopaattista pääntärinää ilmenee sekä dobermanneilla, että useassa muussakin rodussa, mm. amerikanbulldoggi ja boxereilla. Idiopaattinen pääntärinä ilmenee sivuttais- ja/tai ylös-alas-suunnassa. Se ei ole epilepsiaa.
Muut osat koirasta eivät tärise. Koira on tajuissaan ja usein tärinä loppuu jos koiran saa esim. namilla keskittymään hetkeksi tai syömään pureksimalla, muutoin kohtaus menee ohi itsestään. Näitä lyhyitä kohtauksia tulee yleensä 3kk-1v välein ja kestää 30sek-2min.

Tärinä liitetään usein rasitus- tai jännitetiloihin jossa koiraa on rasitettu rankasti fyysisesti tai hormonaalista esim nartulla juoksut.

Usein kun koira on väsynyt ja alottaessa levon, pään tärinä ilmenee.
Rasituksessa olevan koiran vitamiini- ja hiventasapainosta kannattaa huolehtia erityisen tarkkaan.

Toivonkin jos koirallasi (rottaterrieri tai AHT) on saman tapaisia oireita niin ottaisit minuun yhteyttä aht(at)midelis.fi  jotta voisi selvittää onko tätä joissakin tietyissä linjoissa yms.